Nyheter

Vintertid på ÅVCerna

Nu börjar vinteröppettider på återvinningscentralerna, vilket innebär att nedanstående ÅVCer enbart har öppet en lördag i månaden. Kattarp samt Killeberg ÅVC fortsätter som vanligt att ha öppet varje lördag. Välkomna!

Knislinge:
2/10, 4/12, 5/2, 5/3

Sibbhult:
9/10, 13/11, 11/12, 8/1, 12/2, 12/3

Osby:
16/10, 20/11, 18/12, 15/1, 19/2, 19/3

Lönsboda:
30/10, 27/11, 29/1, 26/2, 26/3

 

Internationella matsvinnsdagen

Den 29 september är det premiär för internationella matsvinnsdagen. Dagen är instiftad av FN för att ta ett internationellt grepp om matsvinnets konsekvenser.

Vi svenskar slänger 45 kg mat per person varje år. På global nivå handlar det om 1,6 miljarder ton livsmedel – en tredjedel av all mat som produceras. Så här kan vi inte ha det!

Tips

BÄST FÖRE

Mat som passerat sitt bäst före-datum betyder inte att den blivit dålig — den håller ofta långt efter, utan försämrad smak och kvalité.

PLANERA OCH HANDLA
Överflöd av mat, för lite tid och brist på inspiration leder lätt till onödigt matsvinn. Planera först, handla sen sparar tid och pengar.

LAGA MAT
Minska matsvinnet medan du lagar! Planera rätt mängd och laga mat och dryck som mest sannolikt äts upp.

FÖRVARA
Förvara rätt, var sak på sin plats, rätt förpackning och förvaring, bra hygien och lite livsmedelskunskap gör susen mot onödigt matsvinn!

Din medvetenhet kan göra skillnad!
Läs mer

FINNS ÅRETS BÄSTA RESTERKOCKAR PÅ ER SKOLA?

Rädda matresterna och tävla med ditt bästa recept!

Resterkocken är en matlagningstävling för barn och ungdomar i årskurs F-9. Tävlingen syftar till att öka kunskapen kring hur vi kan minska matsvinnet genom att släppa loss kreativiteten köket.
Tävlingsperiod okt-dec 2021.

Alla barn som bor i Osby eller Östra Göinge kommun är välkomna att delta i tävlingen, in i köket och rädda resterna i kylen hemma också!

Är du verksam i skolan och vill veta mer om hur just din klass kan medverka?
Läs mer 

Eller kontakta
Projektledare Ann Thorén på Sysav
040-635 18 00 eller ann.thoren@sysav.se

ÖGRAB Eva Torneus
044-790 59 88 eller eva.torneus@ograb.se

 

Slut på matavfallspåsar? Kläm en i kärlet!

Börjar du få slut på påsar kan du nu enkelt klämma fast en tom matavfallspåse i ett av kärlen för att få leverans på en bunt (innehåller 80 påsar) vid nästa tömning! Har du inga påsar att klämma kan du hämta några påsar på Kattarp alternativt lägga en lapp till chauffören på locket vid tömning.

OBS! Detta gäller enbart abonnenter med fyrfackskärl. De som bor i flerfamiljshus får sina matavfallspåsar genom sin fastighetsägare, precis som förut. Kontakta därför din fastighetsägare eller vaktmästare om du behöver fler matavfallspåsar!

Kontakta kundtjänst för frågor eller mer information.

Förpacka avfallet innan du slänger det i kärlet!

Att förpacka avfallet minskar risken för nedskräpning och är viktigt för att våra chaufförer, som hämtar, ska ha en så bra arbetsmiljö som möjligt. Vi har även problem vid lagring och hantering på avfallsanläggningar där avfallet lätt blåser i väg och hamnar i naturen om det inte är förpackat.

Mjuka plastförpackningar – Praktiskt att samla ihop i en Minimizer för att komprimera plasten, det går bra att t.ex. använda en brödpåse att förpacka mjukplasten i.
Minimizer finns att köpa på Kattarps Återvinningscentral, kontakta personal på plats så hjälper dom dig, eller mejla kundservice info@ograb.se.

Matavfall – I ÖGRAB godkända papperspåsar.

Brännbart avfall – I påse och vara så väl förslutet att avfallet inte kan spridas.

 

Abonnemang för trädgårdkärl

Ett lass kompostjord med personbilssläp gratis -om du abonnerar på trädgårdskärl

Kom ihåg att ta med din faktura (för trädgårdsavfall)
Då får du gratis hämta ett lass kompostjord per år ( ca 1 m³)
Vill du att vi lastar det åt dig med vår hjullastare så kostar det 62,50 kr ink. moms.