Soperhjältarna

Välkomna till Soperhjältarnas värld!

Soperhjältarna är ÖGRABs 14 modiga och finurliga medarbetare som hjälper oss att sortera avfallet rätt. Varje djur har varsitt avfall att ansvara för och lär därför med glädje ut tips och trix för hur man ska tänka när man sorterar. Häng med och lär känna Plutte, Britta, Miggepigge och de andra Soperhjältarna som leker i skogarna kring Helge å! Klicka på namnen till vänster eller klicka på bilderna vid berättelsen nedan.

Här kan du ladda ner Sorteringskort med alla djuren på!
Sorteringskort A5
Sorteringskort A4

Ett stenkast från byn ligger Skogen. Det är en helt vanlig skog med en massa träd, grenar och snår - och så våra vänner förstås. Där bor nämligen Britta Restavfall och hennes många kompisar: Plutte Plast, Pixie Papper, Tyko Tidning, Bert Batteri, Ofelia Ofärgat, Freja Färgat, Matilda Matavfall, Miggepigge Metall, Elof Elavfall, Julia Ljuskälla, Tyra Trädgårdsavfall, Freddie Farligt och lilla Doris Porslin&Keramik. Vad är det för märkligt gäng kanske du undrar? Jo, det ska vi berätta...

Det började med att kompisgänget, precis som vilka barn som helst, träffades för att leka. Det var vid det vanliga stället precis vid Helge å - där man även kan ta sig ett svalkande dopp. Allt från kull till kurragömma brukar man se dem leka, men största favoriten är skattjakt. Den är mycket enkel - de letar efter märkliga, nya saker som de inte känner igen - saker som egentligen inte hör hemma i naturen.
När leken är i full gång, upptäcker plötsligt Plutte en stor hög med saker som fastnat vid strandkanten. "Titta här!" ropar Plutte och springer fram för att undersöka skräpet. De andra rusar dit. "Oj, vad mycket saker det är!" utbrister Freja förvånat. "Hur har allt hamnat här?" undrar Ofelia och petar lite i högen som innehåller PET-flaskor, plastpåsar, batterier och en tandborste. "Det har jag läst lite om" säger Tyko, som är en väldigt påläst och klok uggla. Han förklarar att när mänskorna inte längre vill ha sina saker, så slänger man det ibland där det inte ska vara, rakt ut i naturen och då blir det så här. Elof tittar förvirrat på högen och undrar; "Varför slänger de sakerna precis här?" Kompisarna kikar på varandra och skakar uppgivet på axlarna.

Tyko förklarar "Det är inte säkert att de slänger skräpet precis här, det kan vara var som helst i naturen. När vinden sedan får tag i det, så hamnar det i åar och vattendrag, som leder ut till havet". "Men då kommer ju allt detta åka ut i havet. Är inte det farligt?" undrar Tyra oroligt. "Jo, det är det!" instämmer Tyko och nickar sorgset. Julia känner en klump i halsen: Så hemskt! Någon måste stoppa nedskräpningen! " De andra djuren håller med henne. Efter en stunds tystnad, ser man hur Brittas uttryck ändras: "Jag vet!" utbrister hon med ivrig röst:" Vi kan hjälpa mänskorna så att soporna hamnar på rätt ställe! Alla ansvarar för att samla på var sitt material, så att soporna får chansen att återvinnas och bli till nytta istället!" Alla nickar ivrigt och beslutsamt och vänder blickarna mot den stora sophögen igen. " Då sätter vi igång! " ropar vännerna gemensamt. Det var stunden då berättelsen om det lilla gänget, som kallar sig "Soperhjältarna" tar sin början.

Här kan du ladda ner Sorteringskort med alla djuren på!

Sorteringskort A5
Sorteringskort A4