- Placera dina kärl svalt i skuggan mellan tömningarna.
- Skölj ur och rengör kärlet med matavfall vid behov.
Så blir du av med bananflugor:
Ta en kopp eller ett glas (gärna samma form som en konjakskupa). Häll i 2 msk vinäger, 1 msk sirap och några droppar diskmedel. Ställ sedan glaset i närheten av det ställe bananflugorna finns. Du kommer se resultat inom kort!
Så här undviker du lukt från kärlet med matavfall:
- Låt matavfallet rinna av ordentligt före du lägger det i matavfallspåsen – ju torrare avfall desto mindre lukt i kärlet.
- Lägg gärna hushållspapper eller en tidning i botten på påsen så suger det upp en del av vätskan.
- Slå gärna in kräftskal och fiskrens i en tidning som suger upp det mesta av vätskan.
- Har du plats i frysen så placera resterna där tills det blir tömnings dags.
- Försök placera kärlet på en skuggig och vädrad plats.
- Skölj ur kärlet regelbundet.
- Fyll ej påsarna mer än till 3/4 delar så att det går att vika ihop påsen ordentligt innan den placeras i kärlet.
För att det ska lukta bra i köket tänk på att:
- Använd hållaren du fått. Den är gjord för att luft skall cirkulera runt matavfallspåsen. Om matavfallspåsen ställs i en tättslutande behållare syresätts inte matavfallet och lukt uppstår.
- Diska hållaren då och då.
- Låt matavfallet rinna av länge i slasken.
- Skölj illaluktande avfall som tex. räk- och kräftskal i kallt vatten. Lägg dem sedan i tidningspapper innan du lägger dem i påsen.
- Lägg fiskrens och räkskal i frysen och släng det vid tömningsdagen.
- Gå ut med matavfallspåsen ofta, minst var tredje dag.
Tips för att undvika blöta kompostpåsar:
- Låt matavfallet rinna av ordentligt.
- Använd hållaren, så fukten kan avdunsta.
- Släng servetter och hushållspapper i matavfallspåsen, det suger upp vätska.
- Lägg en vikt tidningssida i bottnen av matavfallspåsen om du har mycket blött avfall.