Länktips

Här kan du hitta länkar och tips för ert arbete med avfallsfrågan. Det finns en uppsjö av material att tillgå, och vi har här valt att samla de vi finner relevanta och användbara. Stöter ni själva på någon sida som ni tycker borde finnas med i den här listan så får ni gärna mejla oss så att vi kan komplettera.

Länkar och material

Förskola

Hässleholm Miljö har tagit fram ett gediget material till förskolan i form av Sopsamlarmonsterna. Man kan fritt ladda ner och använda deras material från deras hemsida Mitt Avtryck så länge man har i åtanke att det är anpassat efter källsorteringen i Hässleholms kommun. 

Håll Sverige Rent har flera övningar och spel anpassat för förskolan. Deras material hittar du här: Material för förskolan.

Årskurs F-3

 sopor.nu finns information om hur man sorterar sitt avfall, varför det bör sorteras, var avfallet ska lämnas och vad som händer sedan.

Avfallsportalen sopor.nu är ett samarbetsprojekt mellan:

Avfall Sverige
El-Kretsen
Förpacknings- och Tidningsinsamlingen
Naturvårdsverket
Recipo

Årskurs 4-9

Är er fjärdeklass med i batterijakten? Passa på att anmäla er annars! https://www.batterijakten.se

SYSAV har skapat en sida om klädindustrins miljöpåverkan. Detta material främjar till elevernas hållbarhetstänk, och är riktat framför allt till mellanstadiet och uppåt. Sidan hittar du här: Köp inte skräp

Sopskolan.se är ett hjälpmedel framtaget av Avfall Sverige, med syftet att föra in begreppet hållbar utveckling i undervisningen. Här hittar ni en mängd övningar och information kring vad som händer med miljön när vi lever som vi gör idag. Den här sidan riktar sig främst till högstadiet, men kan även - med lite vägledning - vara till hjälp för årskurs 4-6. 

SYSAV har även de en hel del material från årskurs 4 upp till årskurs 9. De har delat upp materialet i ett forum för lärare, och ett för elever. Det är ett rätt omfattande material men är väl värt att ta tid att gå igenom.

Även Naturskyddsföreningen har ett projekt om att handla hållbara produkter. Projektet heter Följ T-shirten, och ni hittar övningar samt material och information kring textilier och hållbar utveckling här!

Vi samarbetar med Natur & Miljöboken - ett läromedel i miljökunskap.

Syftet med Natur & Miljöboken är att ge uppväxande generationer bra natur- och miljökunskaper och att på så sätt skapa förutsättningar för en bättre framtida miljö. 

Genom samverkan mellan kommuner, företag och organisationer kan Natur & Miljöboken delas ut kostnadsfritt till grundskolans årskurs 4 - 6. Målet är att alla elever i åldern 10 - 12 år ska få en Natur & Miljöbok. Visionen är att ge miljöutbildning åt världens barn. 

Bakom den årliga utgivningen av 240 000 böcker står Svenska Kunskapsförlaget AB, ett helt oberoende och opolitiskt företag, grundat 1993.

Besök gärna www.kunskapsforlaget.se för mer information.